Mierea de albine este considerata a fi printre cele mai spirituale si mai magice alimente de pe Pamant si unul din principalele superalimente si surse de substante nutritive concentrate. In starea ei organica, cruda si nefiltrata, mierea este foarte bogata in minerale , antioxidanti, probiotice, enzime si este unul din alimentele cu vibratia energetica cea mai inalta din lume. In plus ea are virtuti terapeutice fara egal, este usor digerabila, si reprezinta una din sursele de zahar(energie), cele mai usor asimilabile pentru organism. Numarul urias de studii stiintifice arata ca mierea neprocesata, in stare bruta reprezinta cea mai bogata sursa naturala de enzime vindecatoare. Exista mai multe varietati unice de miere , insa noi astazi ne vom opri sortimentul Manuka, din Noua Zeelanda.
Mierea de Manuka provine din Noua Zeelanda si este preparata de albinele care se hranesc cu nectarul florilor arborelui de Manuka , cunoscut sub denumirea stiintifica de Leptosperin Scoparium. Sezonul in care acestea sunt inflorite este de doar 2-6 saptamani pe an. Prin urmare , este o perioada de recolta scurta, dar cu maximum de beneficii. Calitatile acestei mieri au fost studiate cu mare atentie de catre cercetatorii stiintifici , iar ea este considerata in prezent singura miere medicinala, atestata stiintific, datorita proprietatilor sale antibacteriene cu totul neobisnuite.
Faimoasa deja in intreaga lume, delicioasa mierea de Manuka, de culoare brun inchis, textura groasa si gust usor caramelizat, respecta traditia de renume care s-a creat in jurul ei, prin proprietatile sale antioxidante si prin puterea remarcabila de a lupta cu bacteriile si virusii organismului uman.
Este cunoscut faptul ca mierea are proprietati antibacteriene, benefice pentru sanantate, deoarec contine un nivel variabil de glucozo-oxidaza, o enzima introdusa in miere, de catre albine. Cu ajutorul acesteia se elibereaza peroxidul de hidorgen, agent bactericid ce le vine de hac bacteriilor, fara a afecta tesuturile. Insa mierea Manuka mai prezinta si alte insusiri antibacteriene, printre care compusul methylglyoxal(MG ), care se regaseste in cantitati mult mai mari in mierea de Manuka, decat in celelalte sortimente, prin urmare calitatile sale antibacteriene cresc semnificativ. Cu cat concentratia de MG este mai mare, cu atat efectul curativ este mai intens. Asadar, mierea de Manuka poate avea chiar si de 100 de ori mai mult Metilglyoxal, decat mierea obisnuita, lucru care determina activitatea antibacteriana unica. In general, mierea incalzita la temperaturi de peste 40 grade celsius, isi pierde din proprietati, caci substantele continute se modifica. Insa in cazul mierii Manuka, factorul UMF nu se descompune la caldura, pastrandu-si calitatile si atunci cand mierea este expusa la soare, de exemplu.
Beneficiile mierii de Manuka nu mai reprezinta pentru nimeni un mister, insa simbolurile de pe ambalaje da! Mierea Manuka este cunoscuta pentru proprietatile sale antioxidante si in special activitatea sa antibacteriana, dar nu toata mierea de pe piata poseda aceeasi putere de a lupta impotriva bacteriilor. Pentru a clasifica mierea in functie de acest criteriu, au fost concepute diferite sisteme pe care astazi le gasim sub forma unor numere sau grupuri de litere, pe ambalajele borcanelor.
Haideti sa clarificam impreuna termeni precum MGO, UMF, KFactor ,TA astfel incat sa stim cum putem alegea mierea potrivita nevoilor noastre.
Methylglyoxal este una din enzimele ce confera mierii de Manuka proprietatile sale unice antibacteriene. Aceste compus organic este prezent in nectarul florilor de Manuka si este transferat automat in miere de catre albine. MGO™ este marca inregistrata Manuka Health New Zeeland Ltd. si totodata sistemul care indica puterea antibacteriana prin masurarea nivelului de methylglyoxal din miere. Cu cat nivelul de MGO este mai ridicat, cu atat puterea antibacteriana este mai mare. Nivelurile de MGO ale mierii de Manuka Health sunt : MGO100+, MGO250+, MGO400+ si MGO550+.
UMF(Unique Manuka Factor) sau factorul unic Manuka este factorul etalon de evaluare, ce determina puterea antibacteriana a mierii . UMF este marca inregsitrata utilizata doar de catre producatorii licentiati din Noua Zeelanda, si totodata un sistem de clasificare care separa mierea de Manuka naturala, nealterata si 100% pura, de produsele cu o calitate indoielnica. Altfel spus, prezenta pe ambalaj a simbolului UMF, este o garantie a faptului ca mierera respectiva este originala.
Sistemul de gradare UMF indica performanta antibacteriana(incepe de la 5+ si ajunge pana la 20+), si cu cat numarul creste , cu atat puterea antibacteriana a mierii de Manuka este mai mare , drept urmare poate fi folosita nu doar pentru uzul zilnic, ci si in scop medicinal(spre exemplu in tratarea ranilor). Gradul mai mare atesta asadar valoarea terapeutica a mierii de Manuka , motiv pentru care si pretul acesteia este usor mai ridicat.
KFactor™, marca inregsitrata Wedderspoon, masoara concetratia granulelor de polen de mierea de Manuka. Cu cat cantitatea granulelor de polen este mai crescuta , cu atat si efctele antioxidantae ale acesteia sunt mai ridicate.
Pe piata apar urmatoarele sisteme de numerotare, sub simbolul acestei clasificari :
KFactor 12- mierea contine 65% granule de polen de Manuka
KFactor16- mierea contine 75% granule de polen de Manuka
KFactor22- mierea contine 90% granule de polen de Manuka.
TA se refera la activitatea totala a mierii, mai exact intreaga actiune antibacteriana, si este calculata prin combinarea nivelurilor de activitate peroxidica( Peroxid Activity-PA) si activitate non-peroxidica(Non-Peroxid-Activity-NPA) din miere. Masurarea activitatii totale se realizeaza in cadrul unui test in care mierea este asezata pe un suport din sticla ce contine bacteria Staphilococus Aureus. Dupa aproape o zi se masoara cat de mult s-a incetinit raspiandirea acesteia.
In tabelul de mai jos, gasiti o clasificare a activitatii antibacteriene a mierii, in functie de diferitele sisteme de clasificare:
Proprietati |
UMF |
MGO |
KFactor |
Putere antibacteriana foarte mare. Proprietati de vindecare superioare. Potrivita pentru afectiuni cronice. |
15-20+ |
400-550 |
18-22 |
Putere antibacteriana mare. Proprietati de vindecare bune. |
10-15+ |
100-400 |
14-28 |
Activitate antibacteriana medie. Potrivita pentru intretinerea si mentinerea unei stari bune de sanatate. |
5-10+ |
30-100 |
8-14 |
Activitate antibacteriana mica. Mierea este recomandata doar pt consumul zilnic. |
0-5+ |
0-30 |
0-8 |
Exista multe moduri prin care mierea de Manuka are grija de sanatatea noastra. Pe langa faptul ca este bogata in antioxidanti care ajuta la cresterea vitalitatii si la imbunatatirea sistemului imunitar, mierea de Manuka este extrem de activa si in tratarea unor game largi de afectiuni, ceea ce o surclaseaza ca fiind cea mai cautata miere din lume. S-a demonstrat ca aceasta miere are mai multe proprietati curative decat antibioticele chimice fiind mult mai eficienta in tratamentul unor patologii, decat acestea din urma.
Cum consumam si cum alegem mierea de Manuka potrivita afectiunii pe care dorim sa o tratatam?
Mierea de Manuka poate fi consumata de intreaga familie si poate fi combinata cu diverse alte alimente, la fel ca orice alt tip de miere. Are un gust foarte bun, asemanator caramelului, fiind acceptata cu uşurinta si apreciata de catre copii şi adulti, în egala masura.
Doza zilnica recomandata este de 2-3 lingurite pe zi, timp de cel puțin 30 de zile sau pana la ameliorarea sau disparitia simptomelor. Cura trebuie însotita de un regim alimentar echilibrat. Pentru eficienta sporita, mierea de Manuka se consuma cu 30 minute inainte de principalele mese ale zilei. Mierea de Manuka nu este recomandata copiilor mai mici de 18 luni. De asemenea, mierea poate sa fie adaugata in bauturi calde precum ceaiul sau cafeaua. Spre deosebire de alte sortimente de miere cu peroxid de hidrogen, care este usor distrus sub actiunea caldurii si a luminii, Manuka isi pastreaza calitatile antibacteriene, chiar si in combinatie cu bauturi fierbinti.
Cel mai important atunci cand vreti sa incepeti o cura cu mierea de Manuka este sa tineti cont de istoria afectiunii pe care doriti sa o tratati dar si motivul pentru care doriti sa o faceti. Nu exista o reteta standard deorece fiecare organism este unic si reactioneaza in mod particular , dar si pentru ca cele mai multe branduri de miere de Manuka, masoara diferite activitai din miere. Totodata este important sa se tina cont daca afectiunea este de natura cronica sau nu si daca s-au administrat deja, o perioada mai indelungata, antibiotice puternice.
Exista totusi cateva intervale generale dupa care ne putem ghida , atunci cand vrem sa incepem o cura cu miraculoasa miere: