Vitaminele sunt substanțe organice vitale organismului uman, necesare în cantități mici (fiind denumite și micronutrienți pentru buna lui funcționare.
Aceste substanțe se găsesc în componența alimentelor (animale sau vegetale), iar denumirea lor inițială de “amine vitale” provine de la faptul că organismul uman ori nu le poate sintetiza, ori le sintetizează în cantități foarte mici, insuficiente. Este și motivul pentru care o alimentație corectă este extrem de importantă. Dacă este variată și diversificată, aceasta va asigura necesarul de vitamine pentru organismul uman, fără a fi necesară administrarea de suplimente alimentare. O astfel de alimentație asigură în plus și alte substanțe foarte importante organismului, cum ar fi: minerale, acizi grași esențiali, aminoacizi, fibre etc.
Vitamine hidrosolubile (vitaminele B si vitamina C)
Vitamine liposolubile (vitamina A, D, E, K).
Vitaminele liposolubile se absorb pasiv din intestin, fără consum de energie, împreună cu lipidele (din acest motiv se recomandă administrarea suplimentelor cu vitamine în timpul mesei, mai ales a celor liposolubile) și se elimină prin materiile fecale.
Vitaminele hidrosolubile se absorb pasiv sau activ (cu consum de energie) din intestin și sunt eliminate prin urină. Deși vitaminele liposolubile se absorb mai ușor, ele sunt depozitate de către organism și mai ușor, comparativ cu cele hidrosolubile care se elimină mai rapid și, astfel, vitaminele liposolubile prezintă o tendință de acumulare, respectiv un risc mai mare de toxicitate dacă sunt administrate în doze mari sau pe perioade lungi de timp!
Deși s-au făcut multe progrese de la descoperirea acestora, totuși multe lucruri au rămas încă neelucidate sau unele aspecte rămân în continuare contradictorii. Astfel, una dintre ipoteze ar fi despre faptul că vitaminele hidrosolubile nu s-ar absorbi de către organismul uman decât în cazul unui deficit al organismului și că suplimentarea dietei cu forme farmaceutice care conțin vitamine ar fi fără vreun beneficiu sau, mai mult decât atât, ar putea predispune la efecte adverse (toxicitate), datorită prezenței vitaminelor liposolubile din componența lor.
Deficitul de vitamine (avitaminoza) se poate instala ca urmare a mai multor probleme: alimentație precară, sindrom de mal absorbție sau în cazul persoanelor cu nevoi crescute (ex: nou-născuți, copii, adolescenți, sarcină, alăptare), putând induce patologii precum: pelagră (deficit de niacina-vitamina B3 și triptofan), beri-beri (deficit de tiamină) sau scorbut (deficit de acid ascorbic).
Recomandările actuale în ceea ce privește consumul de suplimente alimentare ce au la bază vitamine și minerale se axează și vizează în primul rând o alimentație cât mai bogată și variată, bazată mai ales pe fructe și legume, ca mijloc de asigurare a nutrienților necesari unei vieți sănătoase. Este bine de știut faptul că marea majoritate a vitaminelor sunt termolabile, astfel că prelucrarea termică (căldura mare, înghețarea, conservarea) a alimentelor poate reduce concentrația vitaminelor, recomandându-se a fi consumate pe cât posibil fructe și legume crude și proaspete.
În unele cazuri (când nevoile organismului sunt mai mari: sarcină, alăptare, copii, adolescenți, pacienți cu diverse patologii sau în cazul celor cu restricții dietetice) se pot recomanda alimentele fortifiante sau suplimente alimentare pe bază de vitamine și minerale.
Administrarea suplimentelor alimentare pe baza de vitamine și minerale nu trebuie văzută a avea doar beneficii și a fi total lipsită de riscuri. În plus, studiile au arătat că administrarea suplimentelor vitaminice pe termen lung nu scade incidența bolilor cronice.
Este foarte important de știut că unele medicamente administrate cronic (pe termen lung) pot afecta absorbția vitaminelor, astfel:
În toate aceste cazuri prezentate mai sus este de preferat să discutați cu medicul dumneavoastră despre posibilitatea apariției unor carențe de vitamine și minerale induse de tratamentul cronic.
Administrarea de suplimente pe bază de vitamine poate prezenta riscuri, dacă nu este însoțită și de consilierea medicului sau farmacistului. Astfel, după cum am menționat deja, administrarea de vitamine liposolubile (A, D, E și K) în doze mari sau pe perioade foarte lungi de timp predispune la acumulare și deci la toxicitate. Este de preferat a avea o discuție cu personalul medical sau farmaceutic înainte de administrarea acestor vitamine, discuție cu privire la nevoia administrării acestor vitamine, doza recomandată și perioada de tratament.
Atenție! Administrarea de vitamină A la persoanele fumătoare crește riscul de cancer pulmonar, mai ales în cazul persoanelor de sex masculin. De asemenea, este total interzisă administrarea vitaminei A pe tot parcursul sarcinii, dar mai ales în primul trimestru, datorită riscului de malformații extrem de crescut.
Nu se recomandă administrarea suplimentelor alimentare care conțin săruri de fier, fără a avea în prealabil un diagnostic clar de anemie feriprivă, datorită riscului de acumulare a fierului în organism și de depunere a lui la nivelul viscerelor organismului, cu risc crescut în timp de a dezvolta insuficiență de organ (insuficiență hepatică etc).
Persoanele care sunt sub tratament cu anticoagulante orale (cumarinice sau necumarinice) au nevoie de aviz medical (de la medicul specialist) înainte să-și administreze suplimente pe baza de vitamine, datorită riscului de eșec (ineficiență) a tratamentului anticoagulant: hemoragie sau tromboembolism.
Astfel, alegerea complexului de vitamine și minerale trebuie să aibă în vedere în primul rând necesitatea reală a administrării acestuia, iar apoi o discuție cu personalul medical sau farmaceutic în vederea minimizării riscurilor și a sporirii beneficiilor acestui tratament, chiar dacă suplimentele cu vitamine și minerale pot fi achiziționte dintr-un supermarket sau pot fi eliberate fără rețeță în farmacie. După stabilirea necesității tratamentului, alegerea suplimentelor se va face în funcție vârsta pacientului, sex, alte caracteristici (sarcină, alăptare, menopauză, andropauză etc) și se recomandă a se prefera formulele destinate acestor categorii menționate anterior, acestea fiind exact formulate în vederea acoperirii nevoilor (de ex: formulele pentru bărbați conțin o cantitate mai mică de săruri de fier, comparativ cu cele pentru femei care conțin o cantitate mai mare de săruri de calciu și de vitamina D).
*toate aceste recomandări trebuie privite ca orientative, suplimentarea alimentației se realizează doar prin monitorizarea parametrilor, însoțită de recomandarea medicului și de consilierea farmacistului.
De pe site-ul Elmafarm, puteti alege articolele necesare pentru fiecare.
https://www.elmafarm.ro/suplimente-alimentare/vitamine-si-minerale-adulti
https://www.elmafarm.ro/suplimente-alimentare/vitamine-si-minerale-copii