Paraziții intestinali sunt organisme vii care se localizează și trăiesc în interiorul altui organism viu (gazdă). Aceștia determină deteriorarea stării de sănătate a organismului gazdă, gradul de afectare depinzând de tipul de parazit, statusul nutrițional și sistemul imun al gazdei.
Paraziții duc la apariția unor afecțiuni ale aparatului digestiv, denumite parazitoze intestinale. Parazitozele intestinale se întâlnesc de cele mai multe ori la copii, indiferent de vârstă și pot fi insoțite sau nu de simptomatologii specifice. Cele mai frecvente parazitoze intestinale la copii sunt cele produse de helminți (viermi): ascaridioza (Ascaris lumbricoides), oxiuroza (Enterobius vermicularis) și de protozoare: giardioza (Giardia lamblia).
Paraziții pot trăi la nivel intestinal timp de câțiva ani fără a determina apariția unor simptome. Atunci când acestea apar, sunt caracterizate specific pentru fiecare tip de infecție.
Ascaridioza (limbricii) este cea mai frecventă parazitoză intestinală din lume, iar A. lumbricoides poate ajunge la o lungime de 35 cm și poate trăi 2 ani în intestinul subțire. Simptomatologia este caracterizată prin întârzierea creșterii, afectare pulmonară, tuse, febră, eozinofilie, discomfort abdominal cu obstrucție intestinală sau pancreatică.
Oxiuroza este caracterizată în special de prezența pruritului și a iritației perianale și vaginale, determinând tulburări ale somnului și dispoziției. Această parazitoză intestinală poate fi una din cauzele apendicitei la copii.
În cazul infecției cu G. lamblia poate apărea: durere abdominală, diaree apoasă, vărsături, febră, indispoziție, anorexie (50% din pacienți pierd aproximativ 4 kg în 3 săptămâni).
Există anumiți factori care favorizează contaminarea cu paraziții intestinali, și anume:
• locuirea sau vizitarea unor zone caracteristice dezvoltării paraziților;
• salubritate deficitară (apă și mâncare păstrate în medii insalubre; Giardia lamblia frecvent se dezvoltă în apa stătută);
• igiena necorespunzătoare;
• vârsta – în general copiii și persoanele în vârstă sunt predispuse infectării;
• conviețuirea copiilor în comunități (cămine, grădinițe, creșe, internat);
• scăderea imunității;
• HIV/SIDA.
După diagnosticul pozitiv de parazitoză intestinală, se va iniția terapia medicamentoasă. Obiectivele tratamentului constau în distrugerea și îndepărtarea paraziților, eliminarea eventualelor toxine produse de către aceștia și refacerea mucoaselor și a celorlalte organe afectate de paraziți. Tratamentul medicamentos se va iniția doar la recomandarea medicului și este important să se țină cont de sfaturile farmacistului cu privire la medicamentele utilizate.
Prevenirea parazitozelor intestinale se face în primul rând prin adoptarea unei igiene corespunzătoare a copiilor (tăierea unghiilor, spălarea mâinilor înainte de masă, etc). Fructele, legumele trebuie spălate înainte de a fi consumate, iar carnea și peștele trebuie să fie pregătite într-un mod corespunzător. Apa nu trebuie să se consume din surse nesigure, iar când se călătorește într-o zonă endemică, se evită consumul alimentelor proaspete. Atunci când un copil dintr-o comunitate este infectat, toți copiii din comunitatea respectivă trebuie să fie tratați, iar lenjeria și îmbrăcămintea spălate și schimbate frecvent.
În ceea ce privește nutriția și suplimentele alimentare, se recomandă evitarea consumului de carbohidrați simpli, de tipul fructelor, sucurilor, produselor de patiserie, zahărului, cu excepția mierii. Se promovează consumul de fibre, usturoi, semințe de dovleac, semințe de rodie, sfecla roșie, morcov, ceapă verde, toate acestea fiind utilizate în mod tradițional pentru eliminarea paraziților. Fructele de anason, menta, cimbrul utilizate sub formă de infuzie sau ulei esențial influențează favorabil aceste afecțiuni digestive.
Probioticele de tipul (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum, Saccharomyces boulardii și unele bifidobacterii) ajută la menținerea sănătății tractului digestiv. Utilizarea vitaminei C și a zincului (20-30 mg/zi) duce la creșterea imunității și asigurarea unei protecții împotriva paraziților intestinali.
Gasiti pe : https://www.elmafarm.ro/suplimente-alimentare/afectiuni-digestive
https://www.elmafarm.ro/suplimente-alimentare/vitamine-si-minerale-copii