Tensiunea arterială este forța cu care sângele apasă pe pereții arterelor atunci când circulă prin ele. Valoarea tensiunii este dată de cantitatea de sânge pe care inima o pompează, dar și de rezistența opusă de artere. Așadar, dacă prin vasele de sânge trece o cantitate mare de sânge, iar arterele sunt înguste, apare hipertensiunea.
Hipertensiunea arterială (HTA) este tensiunea arterială ale cărei valori sunt peste 140/90 mmHg, indiferent de vârstă. Aceasta reprezintă o importantă problemă de sănătate publică, fiind cea mai frecventă boală cardiovasculară întâlnită, cauză importantă a morbidității si mortalității în rândul populației adulte.
Normal înaltă : T As 130-139 mmHg si/sau T Ad 85-89 mmHg,
Hipertensiune arterială grad I : T As 140-159 mmHg si/sau T Ad 90-99 mmHg
Hipertensiune arterială grad II: T As 160-179 mmHg si/sau T Ad 100-109 mmHg
Hipertensiune arterială grad III: T As >180 mmHg si T Ad >110mmHg
Copiii de la 1 an la 14 ani au valori normale ale tensiunii în jur de 90/50 mmHg, iar de la 14 ani până la 18 ani valoarea normală este de 110/70 mmHg.
Hipertensiune arterială primară (esențială) - nu este determinată de o anumită cauză și apare de obicei treptat, odată cu înaintarea în vârstă. Prin urmare, toate persoanele mai în vârstă au valori mai mari ale tensiunii și trebuie să aibă in vedere că monitorizarea trebuie făcută atent.
Hipertensiunea arterială secundară - apare de obicei brusc și poate fi declanșată de anumite probleme medicale ,cum ar fi:
De asemenea, hipertensiunea poate să apară în cazul consumului anumitor substanțe:
Sunt si anumiți factori de risc care predispun la apariția hipertensiunii arteriale:
Iată câteva reguli de bază care trebuie respectate:
Tensiunea arterială poate fi măsurată în cabinetul medicului de familie, al medicului de medicina muncii, dar și la domiciliu, prin automăsurare. Pentru automăsurare puteți alege unul din modelele comercializate pe site-ul nostru: https://www.elmafarm.ro/search/key/tensiometru
Potrivit reprezentanților Societății Române de Hipertensiune, dacă măsurăm tensiunea arterială acasă trebuie să facem mai multe măsurători, pentru a obține o evaluare exactă a valorilor tensionale. Se recomandă să se facă timp de 3 zile consecutiv: