Sunteti obosit mereu, fara sa faceti mai mult efort decat de obicei, nu aveti pofta de mancare si treceti rapid de la o stare la alta? Daca aceste simptome au inceput sa se manifeste dupa ce temperaturile s-au cam jucat cu noi, e posibil ca astenia de primavara sa fie cea care va afecteaza si va rapeste pofta de viata!
Primavara nu vine doar cu alaiul ei de flori, zile mai lungi si plimbari in aer liber. Entuziasmul este umbrit de adaptarea organismului noilor schimbari meteorologice.
Astenia de primavara este o tulburare temporara ce apare datorita reactiilor pe care le are organismul in incercarea de a se readapta la noile conditii de mediu: temperatura, luminozitate, umiditate si presiune atmosferica, dar si schimbarea ciclului orar. Aceste modificari exterioare duc in interiorul corpului la schimbarea nivelului de endorfine, cortizol, melatonina, influentand ritmurile biologice ale organismului.
Cand zilele reci incep sa se incalzeasca, corpul trebuie sa-si re-echilibreze caldura, ceea ce are impact asupra vaselor de sange, care isi maresc diametrul cu scaderea presiunii sanguine. Reducerea presiunii este responsabila de slabiciunea fizica si psihica ce apare periodic, stare accentuata de irascibilitate si schimbarea brusca a emotiilor.
Fie ca este vorba despre o carenta de vitamine sau minerale, sau de lipsa expunerii directe la soare, trecerea de la sezonul rece la cel cald are un imact destul de puternic asupra organismului. Acesta se adapteaza cu greu la lumina si temperatura, sistemul imunitar este mai sensibil si mai susceptibil la infectii si viroze, iar carentele de vitamine si minerale se resimt. In timpul iernii oamenii fac mai putina miscare si nu primesc destula vitamina D de la soare (deficitul de vitamina D este una din cauzele lipsei de energie, a slabiciunii musculare si a anxietatii). Iar sedentarismul este urmatorul principal factor care duce la aparitia asteniei, deoarece creierul nu se oxigeneaza suficient.
Aceste simptome dureaza in general intre 10 si 20 de zile, timp necesar ca organismul sa se adapteze la noile conditii de mediu.
Intr-adevar iarna organismul uman intra intr-un fel de hibernare, iar iesirea din acest stadiu necesita cateva masuri.
Astenia de primavara nu are un tratament specific, dar obiceiurile unui stil de viata sanatos, coincid cu modalitatile de prevenire si ameliorare care ajuta organismul in tot acest proces de acomodare cu noile conditii de mediu.
Acest tip de tulburare se poate combate in mai multe feluri, aici avand un rol important alimentatia, miscarea si sportul in general, remediile naturiste, ba chiar si unele remedii alternative cum ar fi acupunctura, aromaterapia sau reflexoterapia.
Daca vreti sa spuneti NU asteniei, noi va venim in ajutor cu cateva sfaturi utile pentru a-i veni de hac si a va bucura din plin de zilele pline cu soare ale primaverii.
Astenia de primavara poate fi tinuta in frau si cu o atitudine pozitiva si fericita!
Un prim simplu pas in combaterea asteniei pe care vi-l putem recomanda este reteta unui smoothie ideal. Smoothie pe care va sfatuim sa-l consumati cat mai des, dimineata pe stomacul gol, in cazul in care va confruntati atat cu astenie fizica si/sau psihica, cat si cu anemie, hipertensiune arteriala sau constipatie.
Beneficiul unui pahar cu smoothie verde este de necomparat!